Kankaanpään Asunnonhankinta Oy

Vinkkejä energian säästämiseksi

Sisälämpö

Terveellinen ja energiataloudellinen huoneiston sisälämpötila on sisäilmatutkimusten mukaan oleskelutiloissa keskimäärin 21 astetta ja makuuhuoneissa vähän alempi 18 – 20 astetta. Oikea lämpötilan mittauskohta on oleskelualueella noin 1,5 metrin päässä ulkoseinästä metrin korkeudella lattiasta.

Asukas voi säätää huoneiston lämpötilaa patteritermostaateista säätämällä. Jos huoneiston lämpötila säätämisestä huolimatta laskee alle 18 asteen tai nousee yli 23 asteen, on asiasta ilmoitettava huoltomiehelle. Asukas ei saa itse muuttaa patteritermostaatin asetusarvoja. Patteritermostaattia ei saa peittää verhoilla tai huonekaluilla, koska silloin termostaatti ei toimi oikein.

Oikea sisälämpötila

  • parantaa asumisviihtyvyyttä

  • nostaa vireyttä

  • kohentaa sisäilmanlaatua

  • pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä

  • vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta

Yhden asteen lämpötilan laskeminen pienentää lämmityskustannuksia Motivan mukaan 5 %. Energian säästäminen kuuluu kaikille asukkaille. Pitkällä tähtäimellä säästö tuntuu myös asumiskustannuksissa.

Pesutiolojen lämmitys

Monissa peruskorjatuissa asunnoissamme on pesuhuoneeseen laitettu sähköllä toimiva lattialämmitys. Lämmitys pitää pesuhuoneen rakenteet kuivina ja ehkäisee kosteusvaurioiden syntyä, siksi lämmitys on pidettävä jatkuvasti päällä.

Vesi

Vesi maksaa eniten lämpimänä. Jopa 30 % rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Keskimäärin kotitalouksien käyttöveden lämmitykseen kuluu 800 – 1200 kWh/asukas vuodessa, mikä on 20 % kunkin henkilökohtaisesta energiankulutuksesta kotona.

Järkevät käyttötottumukset auttavat pienentämään vedenkulutusta:
  • Älä juoksuta turhaan vettä, esim. suihkussa sammuta vesi saippuoinnin ajaksi

  • Älä pese astioita juoksevan veden alla

  • Pese täysiä koneellisia

  • Ilmoita vuotavista hanoista ja wc-istuimista heti huoltomiehelle. Vuotavan wc-istuimen voi havaita laittamalla paperia istuimen altaan takaseinälle. Vuotava istuin saattaa tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun.

Ilmanvaihto

Kiinteistön ilmanvaihto toimii koneellisesti joko normaaliteholla tai ruoanlaittoaikoina ns. täydellä teholla. Koneellisessa ilmanvaihdossa katolla oleva huippuimuri imee asunnosta ilmaa keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa olevien poistoventtiilien kautta. Raitista korvaavaa ilmaa virtaa asuntoon raitisilmaventtiilien kautta. Näitä venttiileitä ei saa laittaa kokonaan kiinni. Poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että ilmanvaihto toimii oikein. Poistoilmaventtiilien säätöjä ei saa muuttaa koska yhdessä asunnossa tehtävät muutokset voivat sekoittaa koko talon ilmanvaihtojärjestelmän.

Jos asunnossa kuitenkin on tarvetta tuulettamiselle, se on erityisesti talviaikana tehtävä mieluimmin nopealla ja tehokkaalla läpituuletuksella.